Wij ondersteunen een rookvrije generatie

26 augustus 2022

Je ziet het op steeds meer plekken en je hoort er veel over: een rookvrije generatie. SRGO streeft naar een bijdrage aan een gezonde en vitale samenleving op Goeree-Overflakkee. Mede daarom draagt de stichting graag bij aan het initiatief van de gemeente voor rookvrije gebieden en accommodaties. Als eerste werd ter bekendmaking, een tegel ‘naar een rookvrije generatie’ gelegd bij Zwembad Zuiderdiep in Stellendam. Er zal gekeken worden naar een policy waarin roken actief ontmoedigt wordt binnen SRGO en haar zevental accommodaties.

Uiteraard is binnen roken al een hele poos niet meer toegestaan, maar vaak staan er net buiten de deur gasten nog even een sigaretje te roken. Als het aan het initiatief ‘een rookvrije generatie’ ligt is dit niet langer normaal. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee wil graag haar steentje bijdragen en vroeg aan SRGO, de stichting die op het eiland een zevental openbare locaties exploiteert, om ook mee te denken. “Natuurlijk staan we hiervoor open”, geeft directeur Lesly Wolters aan. “Onze missie is om een bijdrage te geven aan een gezonde(re) samenleving, daar hoort roken niet bij. We zoeken nog naar een passende manier om het roken te ontmoedigen, maar met het plaatsen van deze steen creëren we alvast bewustzijn dat roken niet meer in deze tijd past, zeker niet rondom sportlocaties.”

“Het gaat erom dat mensen zich gaan bedenken dat het niet normaal is om te roken waar kinderen spelen en sporten. Het is een gewoonte, voor veel mensen een verslaving. Maar het is niet normaal,” vertelt wethouder Berend Jan Bruggeman. “Volwassenen hebben een voorbeeldfunctie, dus daar gaan we mee aan de haal. Het feit dat je door een rookgordijn moet als je ergens wil gaan sporten, dat vind ik niet kunnen. En dat past ook niet bij het IJsland model dat we hier volgen. En dus wordt deze verandering ingezet.” Dat IJslands model heet op Goeree-Overflakkee ‘opgroeien in een kansrijke omgeving’. Daarbij richt de gemeente zich vooral op een goede start voor kinderen. Een kindertijd zonder alcohol en sigaretten. Op dit moment is de hockeyclub in Middelharnis al rookvrij en natuurlijk het ziekenhuis in Dirksland. SRGO draagt met de steen bij het Zuiderdiep in Stellendam ook bij aan de zichtbaarheid en bewustwording die past bij deze campagne.