Een interview met de regisseuse van de Klokkedieven

12 maart 2019

Toneelclub de Klokkedieven zijn al 15 jaar vaste gebruiker van Oostdam en daar zijn wij zeer content mee. Deze maand wordt de voorstelling ‘Martha en Mathilda’ opgevoerd. Een leuke aanleiding voor een gesprekje met Carla, de regisseuse.

Leuk dat je mee wil werken Carla aan dit interview! Veel mensen kennen je al, maar kan je jezelf nog even voorstellen?
Natuurlijk wil ik dat. Mijn naam is Carla Assenberg, ben 66 jaar, moeder van 2 volwassen dochters, ik heb een lat relatie en woon in een appartement in Hellevoetsluis. Ik ben sinds 1980 verslaafd aan het amateurtheater en heb op allerlei gebieden opleidingen gevolgd. Zo heb ik een grime-opleiding gevolgd, speltrainingen gevolgd en de regie-opleiding gedaan bij de overkoepelende organisatie voor amateurtoneel Zuid-Holland. Ik heb trouwens zelf ook grime-opleidingen gegeven in de theaters in Hellevoetsluis en Spijkenisse en heb jarenlang in het bestuur van het RCAZE heb gezeten die o.a. jaarlijks een meerdaags eenakterfestival organiseerde.  Misschien is nog wel leuk te vertellen dat ik zelf al sinds de jaren 80 in allerlei producties heb meegespeeld en in diverse Nederlandse speelfilms gefigureerd heb.

Wat leuk, sommige dingen wisten wij zelfs niet van je! Heb je behalve diverse stukken van de Klokkedieven ook voor andere clubs regiewerk gedaan?
Ik heb een jarenlange ervaring als regisseur en heb bij diverse verenigingen avondvullende producties geregisseerd en heb ook diverse eenakters geregisseerd voor festivals door het land.

Wat vind je zo fijn aan specifiek de Klokkedieven? Wat is kenmerkend?
De Klokkedieven is een hele fijne en hechte groep. Ik ben blij dat ik met hen mag werken. Wat ook echt specifiek is dat er bij de Klokkedieven zoveel mannen en jonge mensen zijn dat is echt uitzonderlijk!

Wat wij altijd al wilden weten: wie kiest het stuk wat gespeeld gaat worden, hoe gaat dat in zijn werk? 
Er is een kiescommissie die een voorselectie maakt en de uiteindelijke keuze ligt bij mij. Het stuk Martha en Mathilda is door mij aangedragen omdat ik het een topper vind.

De rollen moeten vakkundig worden verdeeld, hoe gebeurd dat? 
Als het stuk bekend is mag iedereen een eerste en tweede voorkeursrol aangeven. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk aan deze wens tegemoet te komen, maar ik zie het plaatje al in mijn hoofd en kies wie ik het beste in een bepaalde rol zie.

En dan het publiek en locatie, hoe is het om in Oostdam voor Goedereede te spelen? 
Het spelen in Oostdam was even wennen omdat ik altijd in echte theaters heb gestaan en gewerkt. Het publiek is altijd laaiend enthousiast en dat maakt veel goed. Nu na de verbouwing is het sterk verbeterd, omdat je achterin hoger kunt zitten en iedereen dus beter zicht heeft.

Kan je een leuke anekdote met ons delen? 
De enige anekdotes die ik kan bedenken zijn versprekingen waarin we soms lagen te hikken van het lachen maar een direct voorbeeld kan ik niet zo 1,2,3 oplepelen. O ja, hahaha: ik heb nog een anekdote. We hadden het er over dat Aat niet zoveel voor komt als vrouwen naam en toen vertelde een actrice dat haar moeder ook Aat heet en dat dat ook een vrouw is. Dus dat was grote hilariteit.

Wij zijn zeer benieuwd naar het stuk ” Martha en Mathilde” kan je een tipje van de sluier oplichten? In welk verhaal gaat de kijker meegenomen worden?
Het stuk Martha en Mathilda gaat over twee bejaarde zussen die een hotel runnen, door geldnood zijn ze genoodzaakt om neven activiteiten te ontplooien.

O, we zijn benieuwd naar de verwikkelingen. Wat is jouw taak tijdens de uitvoeringen, of zit jouw taak er dan eigenlijk al op  en ligt jouw werk voornamelijk in de voorbereiding?
Mijn taak is om een papieren verhaal (script) om te bouwen naar een geloofwaardig toneelspel. Dus beschreven situaties ten uitvoer brengen en natuurlijk een gedetailleerd schouwspel te maken. Mijn taak zit er op als na alle uitvoeringen het doek voor de laatste keer dichtgaat. Tot die tijd is het mijn taak om, samen met de acteurs, het publiek een fijne avond te bezorgen.

Tenslotte zijn er nog kaarten?
De laatste kaarten zijn verkrijgbaar bij Oostdam, via de Facebook pagina van de Klokkedieven. Bij Jaap Boone, de Spar Goeree en het VVV-kantoor.

Hartelijk bedankt voor dit interview, en veel succes met de uitvoeringen! 
Dankjewel en voor alle lezers vervolgt ze: “Wil je een avondje gezellig uit en lekker lachen, voor € 10 per persoon wordt er iedere vrijdag en zaterdag een voorstelling gespeeld. Aanvang half 8.”