Een sportmaatje helpt!

16 mei 2019

Het sportbeleid in gemeenten is in ontwikkeling, zo ook dat van Goeree-Overflakkee. Er vindt langzaam maar zeker een verschuiving plaats van specifiek naar breed en van individueel naar samen. Vroeger waren sportverenigingen veel meer op zichzelf georganiseerd, nu zie je dat sport steeds breder wordt ingezet. De relatie met de school, de buurt en de accommodaties wordt belangrijker. Sportaccommodaties krijgen in het heden en in de toekomst meer en meer een multifunctioneel karakter waar niet alleen sportverenigingen een onderkomen hebben, maar ook een opvang voor kinderen die er na school kunnen voetballen en rennen.

Sportstimulering

Sport en beweging is enorm belangrijk voor het fysieke én geestelijke welzijn. Er wordt veel nagedacht over hoe de sport in de breedte ingevuld moet worden. Gemeenten en sportbonden zijn er dagelijks mee bezig. Het stimuleren en faciliteren van sport is een taak van de lokale stichting SRGO en de plaatselijke sportverenigingen.

Sport kan prestatief of recreatief zijn, maar zeker ook preventief voor het voorkomen van ziektes of het begeleiden bij ziekte. Een grote groep mensen sport regelmatig, maar er is ook een grote groep mensen die weinig tot niet in beweging komt. Er ligt een verantwoordelijkheid bij de overheid want overgewicht, tot aan morbide obesitas aan toe, ligt op de loer. Met alle verwante klachten van dien, zelfs psychisch.

Zoek een sportmaatje

De echte keuze maak je zelf. We willen vaak wel, maar we doen het niet. Het is zo herkenbaar. Maar hoe stimuleer je jezelf nu om vaker of beter te sporten? Of beter gezegd: hoe begin je? Het is niet eenvoudig om meer en beter te sporten wanneer je er geen intrinsieke motivatie voor hebt.

Hardlopen, fietsen, wandelen en zwemmen zijn feitelijk de meest laagdrempelige sporten of bewegingsactiviteiten. Het is eenvoudig om hieraan te beginnen. Er is eigenlijk geen echte drempel, deze drempel is vaak psychisch. We kennen het allemaal: geen tijd, te druk, komt slecht uit vandaag, het is koud, te warm, het regent of ik ga morgen wel. Sport en beweging vraagt enige discipline, dat is een echte drempel. Dit is op zich eenvoudig op te lossen: zoek een maatje! Een sportmaatje laat je niet in de steek. Het klinkt raar, maar het helpt echt.

Afspreken met een ander persoon, op een vast moment, geeft een natuurlijke drempel om juist niet verstek te laten gaan. Anders staat je maatje alleen. Vanaf het moment dat je deze commitment bent aangegaan is het zaak om iets te gaan doen wat je leuk vindt. Sportverenigingen bieden uitkomst, of gewoon lekker in de buitenlucht of bij de bekende sportaccommodaties en sportscholen.

Fysiek en mentaal fitter

Wat kan sport je geven? Als je regelmatig sport voel je dat je fitter wordt, dat is werkelijk een heerlijk gevoel. Het heeft echt een zeer positieve invloed op je totale welzijn. Natuurlijk schuilt er gevaar in overbelasting en blessures, welke je tegenhouden. Als je gaat sporten is het dus aanbevolen om je goed te laten voorlichten. Begin niet te snel en bouw het rustig op. Let ook op je voeding. Sport is investeren in jezelf. Je lichaam is je thuis en dat moet je goed verzorgen. Eten en drinken lukt ons wel, zij het niet altijd even gezond, maar bewegen doen we collectief te weinig.

Voel je je aangesproken? Zoek dan vandaag nog een sportmaatje. Doen! Bekijk bijvoorbeeld ook eens het zwemrooster per locatie.