5 redenen om vandaag nog te gaan zwemmen

Zwemmen is leuk én gezond!

Zwemmen is een vorm van bewegen die voor vrijwel iedereen geschikt is. Je kunt er alle kanten mee op, van wedstrijdzwemmen tot aqua joggen. Zwemmen heeft vele voordelen voor je gezondheid én het is leuk. Ontdek 5 redenen waarom je regelmatig een duik zou moeten nemen!

1. Bewegen met blessures

Als je te maken hebt met blessures is het soms lastig om genoeg te bewegen. Je moet immers goed revalideren en je spieren of gewrichten niet verder belasten. Bevind je je in het water, dan is er vrijwel geen zwaartekracht en dus ook geen schokbelasting. Je lichaam beweegt zich vrij in het water, op een tempo dat jij fijn vindt.

Bovendien kun je zelf een slag kiezen die goed voelt. De meest gangbare slagen zijn schoolslag en vrije slag (borstcrawl). Deze slagen zijn totaal verschillend en spreken andere spieren en gewrichten aan. Grote kans dat één van deze slagen bij jou past!

Bonus voordeel: in de meeste zwembaden is er een whirlpool. Door het warme water en de bubbels kun je na het baantjes trekken heerlijk je spieren ontspannen.

2. Conditie opbouwen

Een goede conditie is belangrijk je hart en longen. Door conditie op te bouwen, kun je langer en intensiever achter elkaar bewegen. Een goede conditie zorgt voor een efficiëntere ademhaling en betere doorbloeding, verkleint de kans op hart- en vaatziekten en kan je helpen om af te vallen!

Het opbouwen van de conditie kan door (matig) intensief te bewegen. Met (matig) intensief bedoelen we bewegen met een hartslag tussen de 108 en 144 B.P.M. In deze hartslagzones kun je nog gewoon praten, maar naarmate je intensiever beweegt gaat je ademhaling omhoog wat het praten al wat lastiger maakt. Om conditie op te bouwen dan moet je training dus niet te licht of te zwaar zijn, maar daar tussenin.  Zie de website van de Hartstichting voor meer informatie hierover.

Je kunt zo hard zwemmen als je zelf wilt. Tijdens het banen zwemmen is er altijd een baan voor de snellere zwemmers. Soms is er ook een baan voor medium-snelheid. In de andere banen kun je rustig baantjes zwemmen. Je kunt jezelf continu uitdagen. Tel het totaal aantal banen dat je zwemt in een uur, of juist het aantal banen dat je achter elkaar zwemt zonder te rusten. Wissel ook eens tussen zwemslagen en tussen sprintjes en rustig zwemmen. Zogenaamde intervaltrainingen geven je conditie een boost!

Gevorderde zwemmers en zwemmers bij een zwemvereniging gebruiken vaak trainingsschema’s. Zo’n schema bestaat uit blokken, bijvoorbeeld inzwemmen, dan 4x100m wisselslag, 2x50m borstcrawl benen, 2×50 borstcrawl armen, 2x100m wisselslag, 1x50m borstcrawl benen, 1x50m borstcrawl armen, 1x100m wisselslag en uitzwemmen.

Onthoud hoeveel en hoelang je gezwommen hebt, zodat je dit de volgende keer kunt overtreffen. Er zijn ook diverse activity trackers op de markt die dit voor je bijhouden!

5 redenen om vandaag nog te gaan zwemmen in Middelharnis, Dirksland of Stellendam

3. Vet verbranden!

Zodra je hartslag omhoog gaat, bouw je niet alleen conditie op maar verbrand je ook kilocalorieën. Met zwemmen moeten al je spieren aan het werk. Wil je afvallen? Met een uur zwemmen verbrand je tussen de 200 en 600 kilocalorieën (geheel afhankelijk van factoren zoals je leeftijd, lengte, de trainingsduur en je hartslag). Wanneer je dagelijks meer kcal verbruikt dan dat je eet, zul je afvallen. Zwemmen is een leuke manier om te trainen, te ontspannen én af te vallen.

4. Altijd iets wat bij jou past

Banen zwemmen met een sportmaatje is een beetje het standaard beeld wat men bij zwemmen heeft. Sommige mensen vinden het echter veel leuker om de uitdaging aan te gaan. Wil je jezelf continu blijven verbeteren, of wil je racen tegen anderen? Dan is een zwemvereniging iets voor jou. Dan kun je ook meedoen aan wedstrijden. Op Goeree-Overflakkee hebben we ZC de Schotejil, ZV de Gooye en ZC de Stelle.

Beweeg jij je graag in het water, maar vind je banen zwemmen saai? Denk dan eens aan waterpolo, snorkelen/duiken, reddingszwemmen of Aqua Joggen! Op deze manier ben je wel lekker in beweging, maar verveel je je niet met het banen zwemmen.

zwemmen is leuk en gezond

5. Goedkoper dan de sportschool

In de meeste zwembaden kun je een abonnement kopen. Met zo’n abonnement kun je bijvoorbeeld 10x zwemmen tegen een gereduceerd tarief. Zou je elke week 1x gaan zwemmen, dan ben je met 5 abonnementen klaar! Dit kost, afhankelijk van het zwembad, ongeveer €200,-.  Een jaar naar de sportschool kost al snel het dubbele!

SRGO zet zich in voor een vitale samenleving. Kom eens zwemmen in één van de drie zwembaden op Goeree-Overflakkee. Zwemmen is leuk en gezond! Klik hieronder door naar de zwemroosters per locatie. Hier vind je tevens de tarieven.

Kom zwemmen in Sommelsdijk, Dirksland of Stellendam! Klik hieronder om naar de tarieven en openingstijden te gaan.

De Staver

De Staver

Olympiaweg 32
Sommelsdijk
0187 - 483306
info@destaver.nl

De Gooye

De Gooye

Hondsgalgweg 1
Dirksland
0187 - 601664
degooye@sr-go.nl

Zuiderdiep

Zuiderdiep

Zuiderdiepstraatweg 4
Stellendam
0187 - 491543
info@zuiderdiep.nl