Zwemles bij SRGO

Leren zwemmen in de Staver, de Gooye of Zuiderdiep

Nederland is een waterland, en zeker op ons mooie eiland Goeree-Overflakkee zijn we omgeven door water. Daarom vinden ouders het belangrijk dat kinderen goed kunnen zwemmen. Daar sluiten wij ons helemaal bij aan.

Ieder kind het zwem-ABC, dat is ons streven! Zwemles is dus zinvol, maar ook heel leuk! Wat het nog mooier maakt, is dat je kind bij SRGO de enige échte zwemdiploma’s kan halen. Je zult je vast wel afvragen dat dat nou weer betekent… en hoe het hele Zwem-ABC eigenlijk werkt. Geen probleem, we leggen het je allemaal uit.

De enige échte zwemdiploma’s!

De zwembaden in Sommelsdijk, Dirksland en Stellendam zijn alle drie Licentiehouders van Nationale Zwemdiploma’s. Dat betekent zwemles van hoge kwaliteit en, na afloop, de enige echte zwemdiploma’s op zak! Wist je dat de Nationale Norm Zwemveiligheid gelijk staat aan het C-diploma? de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) omschrijft het behalen van het complete Zwem-ABC als een paspoort voor een leven lang zwemplezier.

Hoe zit dat met die diploma’s?

De NRZ heeft de website allesoverzwemles.nl in het leven geroepen om te informeren over het belang van het Zwem-ABC en over de zwemlessen. We leggen het even kort uit.

Baby-, peuter- en kleuterzwemmen

Alhoewel je al vanaf 4 jaar kunt starten met het Zwem-ABC, kan je kind nóg eerder op zwemles. Baby-, peuter- en kleuterzwemmen is er voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Samen met een speciaal opgeleide zwemdocent laat je je kindje wennen aan het water. Zo leert je kindje drijven, draaien en op de kant klimmen. Van grote toegevoegde waarde, want zo is je kind niet bang voor water én sla je de (eventuele) wachtlijst voor het Zwem-ABC over!

Watervrij maken

Het begin van de zwemlessen staat in het teken van watervrij maken. Wat betekent watervrij maken? Je kind raakt spelenderwijs gewend aan het water en zal zich er prettig in gaan voelen. Denk dus niet dat je kind alleen maar speelt! Watervrij maken is de basis en essentieel om goed te leren zwemmen. Je kind leert onder andere te drijven, draaien en op de kant te klimmen.

A-diploma

Het doel van het A-diploma is dat je kind zich kan redden als hij of zij onverwachts in het water terecht komt. Hij of zij kan zich met lichte kleding aan boven water houden, en heeft een goede basisconditie om een stukje zwemmen. De zwemslagen die worden aangeleerd zijn schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Ook kunnen watertrappen hoort bij het A-diploma!

B-diploma

Bij het B-diploma wordt verder gegaan met de zwemslagen en de basisconditie. Wat je kind nog meer leert? Naar een drijvend voorwerp zwemmen zoals een vlot zwemmen en erop klimmen om uit te rusten. En wat veel kinderen spannend vinden, maar waar alle tijd voor wordt genomen: in het water duiken en ergens doorheen zwemmen. Het doel is dat je kind zich prettig voelt in het water!

C-diploma

Bij het C-diploma komt alles samen. De zwemslagen, de conditie, duiken, het onder water oriënteren en onder water zwemmen. De afstanden zijn iets langer en bij het C-diploma moet je kind ook met een jas aan kunnen zwemmen. Klinkt zwaar allemaal, maar dat komt helemaal goed. En na het behalen van zijn of haar C-diploma is het zeker weten tijd voor een feestje, want dan voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid!

En daarna?

Na het behalen van het Zwem-ABC hoeft je kind natuurlijk niet te stoppen met zwemmen. De echte waterratten kunnen doorgaan met de survival-, snorkel- en zwemvaardigheidsdiploma’s. Dit zijn ook nationale zwemdiploma’s. Ga je niet door? Kom dan wel af en toe lekker zwemmen, zo blijft je kind vertrouwd met water.

licentiehouder nationale zwemdiploma's

Tijd voor zwemles!

De adviesleeftijd om te starten met zwemles is vierenhalf tot vijf jaar. Kies hieronder jouw gewenste zwembad voor meer informatie over het Zwem-ABC: